HZP Ommen

Nieuws en foto's


24-04-2016

 Jonge schakers halen schaakdiploma

De Jonge Schakers David Arling en Kamil Reinds hebben met goed gevolg het examen van stap 1 van de stappenmethode  afgelegd. Zij ontvingen hiervoor het felbegeerde diploma.

Beiden behaalden hadden een bijzonder hoge score van maar liefst een 9. Deze jonge schakers hebben wekelijks les bij schaakvereniging Het Zwarte Paard in Ommen van Michel Punter en henk Gaasbeek in het Hervormd Centrum. Elke donderdag avond vanaf 18.15 tot 19.15 uur worden de jonge schakers wegwijs gemaakt in deze mooie sport. Dit gebeurd aan de hand van de officiele lesmethode van de schaakbond de zgn. Stappenmethode. Ook volgen enkele senior schakers aanvullende lessen vanaf 19.00 uur eveneens met  diezelfde stappenmethode. Wilt u of één van uw kinderen ook schaaklessen volgen neem dan kontakt op met Henk Gaasbeek tel.0529-454232.

Trotse David en Kamil met hun diploma.


 16-02-2016

Grand Prix Jeugd Schaaktoernooi Ommen succes

Met een opkomst van ongeveer 50 kinderen werd het Jeugd Schaaktoernooi een mooie belevenis voor veel jonge schakers. Gerdinand Nijhuis had wethouder Ko Scheele gevraagd het toernooi te openen. Dat gebeurde op ludieke wijze. Hij speelde een snelschaakpartij tegen een deelneemster. Iedereen wilde dat zien. Daarna kwamen nog vele verzoeken ook tegen hem te mogen spelen. Michel Punter en Henk Gaasbeek waren verantwoordelijk voor de organisatie. En die was weer prima voor elkaar. Alle deelnemers kregen een vaantje, de nrs 3, 2 en 1 van elke groep kregen een beker. Ook HZP was goed vertegenwoordigd, met o.a. het nieuwe jeugdlid Kamil Reinds.

Jeugd schaaktoernooi het Zwarte Paard Ommen

FOTO'S


24-01-2016

Jeugd Grand Prix Schaaktoernooi 2016

Zaterdag 13 februari organiseert Schaakvereniging Het Zwarte Paard het Jeugd Grand Prix Schaaktoernooi in het Hervormd Centrum in Ommen. Het betreft een rapidtoernooi waarbij de bedenktijd 15 minuten p.p.p.p. bedraagt. Er worden 7 rondes gespeeld in groepen van 8 spelers. De indeling geschiedt op basis van jeugdrating. Meer informatie in onderstaande flyer.

FLYER


04-01-2016

30e Boertjes Schaaktoernooi

    

Op zaterdag 6 februari a.s. vindt het bekende Boertjes Schaaktoernooi plaats in Balkbrug. Er wordt ingedeeld op basis van rating. In groepen van 4 schakers worden 3 partijen gespeeld. De nrs. 1 en 2 kunnen rekenen op een mooi loden beeldje. Je kunt je opgeven bij Douwe Boersma of per e-mail middels onderstaand inschrijfformulier.

FLYER - INSCHRIJFFORMULIER


16-10-2015

34e Ganzenmarkttoernooi

  

Ter gelegenheid van de Ganzenmarkt in Coevorden organiseert Schaakclub Het Kasteel op zaterdag 7 november het 34e Ganzenmarkttoernooi. Het betreft een rapidtoernooi waarbij de bedenktijd twintig minuten per persoon per partij bedraagt. Meer informatie in onderstaande flyer.

FLYER


03-06-2015

Gosse de Jong schaakkampioen 

Bij schaakvereniging Het Zwarte Paard draaide het afgelopen donderdag om de kampioenstitel. Na drie perioden schaken waren er nog twee titelkandidaten over. Het beste stond Gosse de Jong ervoor met 2 punten voorsprong op Klaas Winters. Klaas was de derde periode met een geweldige inhaalslag bezig en naderde met rasse schreden.

Klaas moest tegen de altijd moeilijke Adriaan Kraayeveld en Gosse moest tegen de jonge en zeer goed spelende Mark Dunnewind. Alle vier de schakers gingen vol voor de overwinning waarbij Adriaan al snel een vorkje van Klaas overzag en dus moest knokken voor remise. Beiden kwamen in tijdnood maar Klaas wist Adriaan op de knieën te krijgen. Op het andere bord ontspon zich een zeer open strijd waarbij het voor niemand duidelijk was wie er beter stond. Mark had de ruimte maar kon die niet uitbuiten en Gosse wist steeds meer tactische moeilijkheden in het spel te weven.

Uiteindelijk besloten beide spelers remise voldoende te vinden waardoor Gosse, evenals vorig jaar, clubkampioen van Het Zwarte Paard werd. Als derde eindigde op 3 punten achterstand Harry Meerlo die tegen Henk Gaasbeek niet verder kwam dan remise. Volgende week donderdag is er een afsluitend snelschaaktoernooi waarna de zomervakantie aanvangt. In september hopen de schakers weer achter de borden plaats te nemen  en nieuwe leden zijn van harte welkom, opgave bij Henk Gaasbeek 0529-454232.


05-02-2015

Intensieve schaakweek

Maandagavond 2 februari koerste het 1e schaakteam van Het Zwarte paard uit Ommen naar Holten voor een externe schaakswedstrijd in de 1e klasse van de schaakbond Overijssel. Het Zwarte Paard trad i.v.m. ziekte aan met 3 invallers. Dat het 1e team van Holten een sterk team was wisten de Ommer Schakers, maar dat men zelfs geen enkele partij kon winnen was wel heel pijnlijk. Slechts 4 remises werden er behaald waarvan 2 door de invallers, een 6/2 nederlaag was het gevolg.

Donderdag 5 februari speelde het 2e team van HZP in Ommen tegen de sterke schakers uit Vroomshoop in de 3e klasse van de SBO competitie. Al snel verloor Roel Boer op het 4e bord zijn partij waarna er een aantal remises volgden. Op bord 3 won René Brouwer met zwart terwijl Reitze Douma op bord 6 verloor. Op bord 1 was er een spannende partij tussen de sterke schaker Jan Schipper en de Ommer teamcaptain Henk Gaasbeek. Ondanks  een moeizame opening kwam Henk, voor Jan zeer onverwachts, een stuk voor. Halverwege de partij werd de voorsprong nog uitgebreid naar een hele toren voorsprong. Na een spannende afwikkeling in het middenspel kwam er voor Henk een gewonnen eindspel op het bord met een toren meer, waarna Jan opgaf. Ondertussen speelde Adriaan Kraayeveld op het vijfde bord onverstoorbaar door en wist een pionnetje te winnen. Ondanks tijdnood speelde hij het klaar om te komen tot een promoverende pion waarna zijn tegenstander na ruim 3 uur spelen opgaf. De nederlaag in Vroomshoop was goedgemaakt, het 2e team won met 4,5 - 3,5. Ondertussen speelde Gosse de Jong in de interne competitie Henk-Jan Bezemer van de tafel. Hetzelfde deed Klaas Winters, in een mooi eindspel, met Jan Hoekstra. De kop in de 1e groep blijft zeer spannend. In de 2e groep nemen Mark Dunnewind en Adriaan Kraayeveld wat afstand van de rest. In de 3e groep waren er remises voor de jonge spelers Stef Valk, Erik van Beesten en Patrick Grootens.


22-01-2015

Enerverende schaakavond Het Zwarte Paard

In de eerste groep moest koploper Jan Dijkstra spelen tegen de stille kracht Jan Hoekstra welke na bijna 3 uur spelen de sterkste bleek. Henk-Jan Bezemer verpletterde Douwe Boersma en rukte op naar de 2e plaats. Klaas Winters bleek weer onvoldoende kennis van de schaakopeningen te hebben, hij verloor al in de beginfase een stuk tegen Henk Simon die deze voorsprong gedecideerd uitspeelde. Curieus was de uitslag bij Harry Meerlo tegen René Brouwer, Meerlo sloeg in met zijn loper waarna dame ruil volgde met een aanvallende combinatie waarbij Harry een stuk pakte. Meerlo dacht daarmee een stuk gewonnen te hebben, precies hetzelfde dacht René Brouwer ook die aansluitend direct opgaf. Analyse volgde waarbij beiden zeer verbaasd constateerden dat René helemaal geen stuk achterstond maar slechts 1 pion. Met een eindspel met 2 ongelijke lopers op het bord was de partij ongetwijfeld in Remise geëindigd, ware het niet dat René opgegeven had. Door deze overwinning nam Harry Meerlo de koppositie over van Jan Dijkstra. In de tweede groep nam Mark Dunnewind de leiding in handen door te winnen van Gerrit Ekkelkamp, gevolgd door Reitze Douma die won van Adriaan Kraayeveld.


15-01-2015

29e Boertjes schaaktoernooi

    

Op zaterdag 7 februari a.s. vindt het bekende Boertjes schaaktoernooi plaats in Balkbrug. Er wordt ingedeeld op basis van rating. In groepen van 4 schakers worden 3 partijen gespeeld. De nrs. 1 en 2 kunnen rekenen op een mooi loden beeldje. Je kunt je opgeven bij Douwe Boersma of per e-mail middels onderstaand inschrijfformulier.

FLYER - INSCHRIJFFORMULIER


08-01-2015

Spectaculair begin 1e schaakavond 2015

       
                           Nieuwe koploper Het Zwarte Paard                                                                                          

Donderdagavond 8 januari  was de 1e schaakavond in 2015 voor Het Zwarte Paard in Ommen. Voor Henk-Jan Bezemer was het de mogelijkheid om afstand te nemen van de concurrentie en de 1e plaats vaster in handen te krijgen. Hij schaakte tegen Jan Hoekstra maar gaf in een veel betere stelling een loper weg waarna Jan de partij wist te winnen. Gosse de Jong en Harry Meerlo besloten om elkaar geen pijn te doen en maakten een (salon)remise.Wijgert Veerman moest tegen de oud-kampioen Klaas Winters, altijd een zware tegenstander voor Wijgert die ook regelmatig problemen heeft met de tijd. Wijgert bood remise aan wat door Klaas werd geweigerd, echter kort nadien overzag Klaas een mat in 3 waarmee Wijgert de partij in z’n voordeel besliste. Spectaculair was de uitkomst van Henk Gaasbeek tegen Jan Dijkstra. Henk kwam zwaar onder drukt te staan van de 2 paarden van Dijkstra en moest zijn paard ruilen tegen een pion maar met een zeer sterke aanval op de koningstelling. Jan bleef alert en bleef met zijn koning van een vergiftigde pion af. Hij bouwde zijn voorsprong gestaag uit en wist Henks koning compleet vast te zetten. Met nog slechts 5 minuten op de klok dacht Jan te kunnen promoveren maar Henk sprong als een duveltje uit het schaakdoosje en gaf schaak met de toren, alleen ruilen van de toren was een mogelijkheid waarna Henk pat kwam te staan, een spectaculaire remise. Ondanks dit puntverlies nam Jan Dijkstra wel de leiding over in deze spannende competitie.


19-11-2014

16e Jan Krul Caravans Snelschaaktoernooi

Op zaterdag 10 januari a.s. vindt het 16e Jan Krul Caravans Snelschaaktoernooi plaats in Hengelo. Er worden negen ronden gespeeld volgens het Zwitsers systeem. De bedenktijd is zeven minuten per persoon per partij. Meer informatie in onderstaande flyer.

FLYER

AANMELDINGSFORMULIER


02-11-2014

Cursus schaaktrainer 2

De KNSB biedt dit jaar de cursus Schaaktrainer 2 aan in Enschede. Vanaf woensdag 3 december wordt onder begeleiding van docent Erik Mijnheer in zeven avonden de noodzakelijke didactische vaardigheden bijgebracht. Met behulp van het geboden raamwerk wordt de cursist opgeleid in het lesgeven van de Stappen 1, 2 en 3 van de Stappenmethode. Voor meer informatie en aanmelden: zie www.schaakbond.nl/opleidingen/kalender/schaaktrainer.


08-10-2014

SBO-Kampioenschap Veteranen 2014-2015


Vanaf donderdagmiddag 6 november a.s. wordt in Borne, voor schakers die de leeftijd van 50 jaar hebben bereikt, het SBO-Kampioenschap Veteranen 2014-2015 gehouden. In 7 ronden wordt gestreden om het SBO-veteranen-schaakkampioenschap. Het speeltempo is 1.30 uur p.p.p.p., plus 30 seconden per zet. Meer informatie in onderstaande flyer.

FLYER


26-09-2014

Raalte Snelschaaktoernooi


Op zaterdag 4 oktober a.s. vindt het Raalte Snelschaaktoernooi plaats in Raalte. Er worden elf ronden gespeeld volgens het Zwitsers systeem. De bedenktijd is tien minuten per persoon per partij. Meer informatie in onderstaande flyer.

FLYER


03-09-2014

Opening schaakseizoen 2014-2015

Donderdagavond 4 september a.s. start het nieuwe schaakseizoen bij Het Zwarte Paard te Ommen in het Hervormd Centrum te Ommen. Vanaf 19.00 is er de gebruikelijke startvergadering waarna direct geloot wordt voor de interne competitie die om 20.00 uur begint.

Het Zwarte Paard nodigt ook nieuwe leden, belangstellenden uit om kennis te komen maken met het schaakspel, zowel gevorderden als beginners zijn van harte welkom. Bent u geïnteresseerd neem dan contact op met Henk Gaasbeek, tel. 0529-454292.

HZP speelt wekelijks een interne competitie op donderdagavond vanaf 20.00 uur in het Hervormd Centrum te Ommen. Ook doet HZP mee aan de regionale externe competitie met 2 teams. Er wordt gespeeld in 3 groepen van gelijke sterkte zodat iedere schaker op zijn niveau goed kan presteren.

Eventuele nieuwe jeugdleden (beginners en/of gevorderden) zijn van harte welkom vanaf 11 september om 18.15 uur. Zij krijgen les volgens de officiële stappenmethode van de KNSB, graag vooraf even opgeven bij Henk Gaasbeek 0529-454292 of Michel Punter 0529-450071.


03-09-2014

Eindstand zomercompetitie


1 2 3 4 5 6 totaal
  T U T U T U T U T U T U  
1 Reitze Douma HZP  2 2
     1 1
 2 1 2
 1 12
2 Bas Prins 0
 0 HZP     1
1  0  2  1  2 7
3 Henk Gaasbeek
        HZP             0
4 René Brouwer
 1  1 1 1
    HZP  1  2  1 2
10
5 Douwe Boersma
1 0
 0  2     0
 1 HZP  0  2 6
6 Roel Boer
1
 0  0 1
     0 1
0
2
HZP 5

Reitze Douma is Zomerkampioen 2014 geworden met 12 punten.

René Brouwer is 2e en Bas Prins 3e.


03-09-2014

KSNB trainingen voor volwassenen

De KNSB organiseert vanaf oktober 2014 voor de vijfde keer een cyclus van vijf schaaktrainingen voor volwassenen op internet. Het thema van deze cyclus is: Pionoffers en breekzetten. De cursisten maken kennis met vijf veel voorkomende pionzetten, waaronder offers, alle een standaard strijdmiddel. Structuur, ruimte, ontwikkeling, (on) veilige koningsstelling zijn factoren die daarbij zijdelings belicht zullen worden.

De trainingen staan open voor schakers van bijna alle niveaus van licht gevorderd tot sterke competitieschaker. De groepen worden naar ratingniveau ingedeeld van 1400 tot ca. 2200. Voor schakers zonder rating of lager dan 1400 zullen de trainingen op maat worden afgestemd met onderwerpen op Stap 3 niveau.

De kosten voor een cyclus van vijf trainingen van anderhalf uur bedragen € 60 inclusief een KNSB jaarlidmaatschap Internetschaak met toegang tot Playchess. De trainingen vinden plaats op maandag, woensdagavonden en zondagmiddagen (om de week) in de maanden oktober, november en december 2014.

Aanmelden kan tot en met 14 september 2014 via het aanmeldformulier op de website, start eerste lessen vanaf 5 oktober.
Zie voor verdere details de websitepagina: www.schaakbond.nl/internetschaak/internettraining-volwassenen


08-05-2014

Zomercompetitie

Voor wie ook in de zomermaanden van een leuk avondje schaken houdt, kan ook dit jaar weer meedoen aan de zomercompetitie. De deelnemers kunnen onderling afspreken wanneer en waar de partijen worden gespeeld(weliswaar in de periode van 1 juni tot 1 september).

De zomercompetitie is niet alleen voor leden van Het Zwarte Paard, maar staat voor een ieder open. Opgave is mogelijk bij competitieleider Douwe Boersma. Voor meer informatie zie bijgaande flyer.

FLYER


 08-03-2014

Yannic Hussers grote winnaar schaaktoernooi Het Zwarte Paard

         

Afgelopen zaterdag 8 maart heeft schaakvereniging Het Zwarte paard in Ommen een groot jeugdschaaktoernooi georganiseerd.

Dit toernooi maakt deel uit van de Overijsselse GrandPrix cyclus. Ca. 50 jeugdschakers bestreden elkaar in achttallen op de zwart-witte velden. Het door OCB, Alfa, Mohocar en intertoys  gesponsorde toernooi werd om 12.30 geopend door sportwethouder en schaker Ko Scheele uit Ommen. Hij deed dit door onder grote belangstelling een snelschaakpartij te spelen tegen Yannic Husers.

Beiden hadden slechts vijf minuten op de klok. Gerdinand Nijhuis verzorgde live commentaar en vroeg de aanwezige jeugdschakers om commentaar op de posities van beide schakers te geven. Uiteindelijk werd er in hevige tijdnood voor beide schakers besloten om remise te maken en niet iemand door de klok te jagen. Daarna ging het grote jeugdtoernooi van start en moesten alle schakers zeven partijen spelen. In de topgroep werd Yannic Husers  kampioen van de jeugd in Ommen.  Alle winnaars van de groepen ontvingen een leuke beker, alle deelnemers ontvingen een leuk vaantje als aandenken.

FOTO'S