this ok Sentence Nieuws en foto's - schaakvereniging Het Zwarte Paard Ommen
HZP Ommen

Nieuws en foto's


06-02-2017

Jesse van der Worp grote winnaar schaaktoernooi Het Zwarte Paard

Afgelopen zaterdag 4 februari heeft schaakvereniging Het Zwarte paard in Ommen een groot jeugdschaaktoernooi georganiseerd. Dit toernooi maakt deel uit van de Overijsselse GrandPrix cyclus. Het toernooi werd om 12.45 geopend door sportwethouder en schaker Ko Scheele uit Ommen. Hij deed dit door onder grote belangstelling een snelschaakpartij te spelen tegen Joas Tiggelaar.

Veel jeugdschakers bonden met elkaar de strijd aan tussen 13.00 en 17.00 uur. Het was weer een groot succes, schakers van 6 tot 17 jaar uit Overijssel maar ook ver daarbuiten ( Spijkenisse en Leeuwarden) hadden een geweldige middag. In de topgroep, waar ook Stef Valk van Het Zwarte Paard deel van uitmaakte, werd Jesse van der Worp van Denk en Zet uit Hattem de kampioen van de Jeugd Grand Prix in Ommen. In de vierde groep debuteerden de jeugdschakers Thijs Saueressig, Ivan Hamberg en Bram Laarman van Het Zwarte Paard, Thijs en Ivan wisten hierbij een eremetaal te behalen.

FOTO'S


11-01-2017

Jeugd Grand Prix schaaktoernooi 2017

Zaterdag 4 februari organiseert Schaakvereniging Het Zwarte Paard het Jeugd Grand Prix Schaaktoernooi in het Hervormd Centrum in Ommen. Het betreft een rapidtoernooi waarbij de bedenktijd 15 minuten p.p.p.p. bedraagt. Er worden 7 rondes gespeeld in groepen van 8 spelers. De indeling geschiedt op basis van jeugdrating. Meer informatie in onderstaande flyer.

FLYER


11-12-2016

Schaaksimultaan Het Zwarte Paard een enorm succes

 

Zaterdagmiddag 10 december vierde schaakvereniging het Zwarte Paard uit Ommen haar 50-jarig bestaan. Dit werd gevierd met een mooie schaaksimultaan gegeven door het jonge schaaktalent Ivo Maris in de grote zaal van het Hervormd Centrum. Ivo behoort tot de aanstormende talenten die Nederland rijk is, hij benaderd de top 100 in schakend Nederland. Na de opening van deze bijzondere middag door wethouder Ko Scheele ( zelf ook een begenadigd schaker) trad Ivo aan tegen een gezelschap van maar liefst 25 schakers. Deze schakers waren niet alleen afkomstig uit de leden van HZP maar ook talentvolle schakers uit Ommen, Hardenberg, Nijverdal en Dalfsen gingen het gevecht op de 64 velden met Ivo aan.

Dat Ivo een groot talent is bleek al gauw toen na ruim een uur spelen de eerste, en niet de minste, schakers het hoofd moesten buigen. Toch bleef de spanning groot en er waren mooie partijen te bewonderen, niet alleen voor de schakers maar ook voor het belangstellende publiek wat op dit evenement afkwam. De een na de ander werd langzaam van het bord geveegd tot plotseling, na ca. 3 uur spelen er een applaus door de schaakzaal klaterde en Mark Dunnewind zijn partij tegen IVO won, een geweldige prestatie voor de jonge schaker van Het zwarte Paard.

Nog enkele partijen leken op een nederlaag voor Ivo uit te komen waaronder de partij tegen Harry Meerlo, echter in een spannend eindspel wist Ivo toch de winst te behalen door zijn pion te laten pomoveren. Wel wist Guy Bielderman van DSG Pallas zijn partij te winnen waarna er nog een partij speelde en wel tegen Jan van Veen van schaakclub Hardenberg. Tegen 5 uur eindigde dit spannende duel met en remise. Resultaat voor Ivo dus 90%  2 verlies en 1 remise tegen 22 winstpartijen. Alle deelnemers, de simultaangever, de organisatie en de belangstellenden waren het erover eens dat dit een geweldig schaakfeest was, een promotie voor de schaaksport en ook een promotie voor de bloeiende schaakclub HZP uit Ommen.

Nieuwe leden zijn van harte welkom elke donderdagavond wordt er geschaakt in Het Hervormd Centrum te Ommen.

FOTO`S


Bekijk video op YouTube


14-11-2016

Het Zwarte Paard organiseert schaaksimultaan ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan

Schaakvereniging Het Zwarte Paard in Ommen bestaat dit jaar 50 jaar. Opgericht door een aantal enthousiaste schakers in het voormalig Café Het Zwarte Paard. Dit jubileum wil HZP niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Op 10 december a.s. om 13.00 uur zal Ivo Maris een schaaksimultaan verzorgen in het Hervormd Centrum van Ommen. De opening zal verricht worden door wethouder Ko Scheele.

Wie is Ivo Maris? Als zeer jonge schaker enkele malen winnaar van het jaarlijkse HZP Grand Prix jeugdtoernooi. Nu vele jaren later heeft hij zich ontwikkeld tot landelijke subtopper en HZP heeft hem bereid gevonden om opnieuw in Ommen te komen schaken. Hij neemt het graag op tegen veel schakers in het Hervomd Centrum.

Wilt u ook meeschaken, neem dan contact op met Gerdinand Nijhuis gdnijhuis@gmail.com  of Mark Dunnewind markdunnewind@hotmail.com  of Willem Havinga willemhavinga@hotmail.com zodat uw bord gereserveerd wordt. Deze simultaan is toegankelijk voor zowel club- alsook thuisschaker. Geef u tijdig op want Vol is Vol.

Ook toeschouwers zijn zaterdag van harte welkom om eens kennis te maken met de schaaksport en met deze fijne vereniging, die volop in de belangstelling staat.

Tot ziens op 10 december a.s.

 


14-09-2016

KNSB trainingen voor volwassenen

De KNSB organiseert vanaf oktober 2016 een cyclus van vijf schaaktrainingen voor volwassenen op internet. Het thema van deze cyclus is ´ruilen´. De cursisten maken kennis met alle facetten van het ruilen.

De trainingen staan open voor schakers van bijna alle niveaus van licht gevorderd tot sterke competitieschaker. De groepen worden naar ratingniveau ingedeeld van 1400 tot ca. 2200. Voor schakers zonder rating of lager dan 1400 zullen de trainingen op maat worden afgestemd met onderwerpen op Stap 3 niveau.

De kosten voor een cyclus van vijf trainingen van anderhalf uur bedragen € 70 inclusief een KNSB jaarlidmaatschap Internetschaak met toegang tot Playchess. De trainingen vinden plaats op maandagavond, woensdagavond of zondagmiddag in de maanden oktober, november en december 2016.

Aanmelden kan tot en met 25 september 2016 via het aanmeldformulier op de website.
Zie voor verdere details de websitepagina: www.schaakbond.nl/internetschaak/internettraining-volwassenen
 


01-09-2016

Donderdagavond start jeugdschaaklessen

Donderdag 8 september start het Zwarte Paard weer met de jeugdschaakopleiding. Om 18.15 uur is er in het Hervormd Centrum in Ommen weer plaats voor jongeren die het schaken willen leren. Ze worden opgeleid d.m.v. de officiele stappenmethode van de KNSB, een beproefd systeem om goed te leren schaken. Wil jij ook meedoen meld je dan aan bij Henk Gaasbeek 0529-454232. 


 01-09-2016

Schaakseizoen Het Zwarte Paard spectaculair van start

Afgelopen donderdagavond is het nieuwe schaakseizoen van Het Zwarte paard uit Ommen weer van start gegaan. De club begon met een korte ledenvergadering waarin de nieuwe afspraken voor zowel interne als externe competitie werden gemaakt.  Er kwamen zelfs 4 potentiële nieuwe leden  naar de club evenals een zgn. herintreder die na 6 jaar afwezigheid weer wekelijks komt schaken. Om 8 uur was er de loting voor de eerste wedstrijden van de interne competitie. Heel leuk was dat de twee nieuwelingen Wouter en Vader Kees Hofstee  meteen tegen elkaar konden aantreden. Het ontaardde niet in een familietwist, Kees was dolgelukkig dat hij z’n zoon de baas bleef. Ook op de andere borden waren er leuke partijen zoals bijvoorbeeld tussen Michel Punter en Gerrit Hemstede. Michel leek volkomen vast te staan en had optisch geen enkele kans, echter zoals bekend wist Michel weer af te wikkelen naar een eindspel waar Gerrit met geen mogelijk doorheen kon komen, resultaat een zwaar bevochten remise. Henk Gaasbeek kwam tegen Mark Dunnewind een pionnetje voor te staan maar ondanks tijdnood wist Mark de partij in zijn voordeel te beslissen omdat zijn positie beter was. De grootste klapper kwam van herintreder Gerdinand Nijhuis die tegen Mindert Westra moest spelen. Mindert werd stelselmatig teruggedrongen en Gerdinand moest het alleen nog even afmaken. Volkomen onverwacht gaf Gerdinand zijn dame weg waardoor hij enigszins van de kaart raakte en een verkeerde voortzetting koos. Gevolg Mindert won, maar direct na de partij werd de positie nogmaals op het bord gezet waarbij bleek dat Gerdinand met de goede zet mat in 1 of bij uiterste verdediging mat in vier op het bord had staan. Een gemiste kans en niet goed nagedacht. A.s. donderdag 8 uur de tweede ronde,. Wilt u ook meedoen meld u dan even aan bij Henk Gaasbeek 0529-454232 u bent van harte welkom voor elk niveau schaker is er plaats.     


  27-05-2016

Jongste schaker promoveert naar de hoofdgroep

Stef Valk, met z’n 13 jaar de jongste schaker in de senioren competitie van schaakclub Het
Zwarte Paard uit Ommen is gepromoveerd naar de hoofdgroep. In een spannende strijd met o.a. Frans Koppenol en Oene Kramer moest Stef de laatste partij tenminste remise halen om te promoveren. Hij speelde tegen de zeer gemotiveerde Henk Kollen terwijl Frans Koppenol moest afrekenen met Erwin Brouwer. Oene Kramer won  regulier van Herman van Elburg. Stef liet het niet op een remise aankomen hij won op een prachtige manier de dame van Henk Kollen en hij speelde zijn partij verder heel precies uit. Hij won daarmee de strijd in de 2e speelgroep van het Zwarte paard  en verkreeg het recht om volgend seizoen in de hoofdgroep uit te komen. Frans Koppenol werd samen met Oene Kramer 2e en 3e op 2 punten achterstand op Stef Valk. Frans kwam niet verder dan remise met Erwin Brouwer. Echter ook Frans Koppenol (net weer gestart met schaken) promoveert naar de hoofdgroep. Het schaakseizoen is praktisch ten einde en Het Zwarte Paard begint weer te schaken de 1e donderdag in September in het Hervormd Centrum, nieuwe leden en/of belangstellenden zijn dan van harte welkom  bel even 0529-454232.

 Trotse Stef voor de scoretabel.


24-04-2016

 Jonge schakers halen schaakdiploma

De Jonge Schakers David Arling en Kamil Reinds hebben met goed gevolg het examen van stap 1 van de stappenmethode  afgelegd. Zij ontvingen hiervoor het felbegeerde diploma.

Beiden behaalden hadden een bijzonder hoge score van maar liefst een 9. Deze jonge schakers hebben wekelijks les bij schaakvereniging Het Zwarte Paard in Ommen van Michel Punter en henk Gaasbeek in het Hervormd Centrum. Elke donderdag avond vanaf 18.15 tot 19.15 uur worden de jonge schakers wegwijs gemaakt in deze mooie sport. Dit gebeurd aan de hand van de officiele lesmethode van de schaakbond de zgn. Stappenmethode. Ook volgen enkele senior schakers aanvullende lessen vanaf 19.00 uur eveneens met  diezelfde stappenmethode. Wilt u of één van uw kinderen ook schaaklessen volgen neem dan kontakt op met Henk Gaasbeek tel.0529-454232.

Trotse David en Kamil met hun diploma.


 16-02-2016

Grand Prix Jeugd Schaaktoernooi Ommen succes

Met een opkomst van ongeveer 50 kinderen werd het Jeugd Schaaktoernooi een mooie belevenis voor veel jonge schakers. Gerdinand Nijhuis had wethouder Ko Scheele gevraagd het toernooi te openen. Dat gebeurde op ludieke wijze. Hij speelde een snelschaakpartij tegen een deelneemster. Iedereen wilde dat zien. Daarna kwamen nog vele verzoeken ook tegen hem te mogen spelen. Michel Punter en Henk Gaasbeek waren verantwoordelijk voor de organisatie. En die was weer prima voor elkaar. Alle deelnemers kregen een vaantje, de nrs 3, 2 en 1 van elke groep kregen een beker. Ook HZP was goed vertegenwoordigd, met o.a. het nieuwe jeugdlid Kamil Reinds.

Jeugd schaaktoernooi het Zwarte Paard Ommen

FOTO'S


24-01-2016

Jeugd Grand Prix Schaaktoernooi 2016

Zaterdag 13 februari organiseert Schaakvereniging Het Zwarte Paard het Jeugd Grand Prix Schaaktoernooi in het Hervormd Centrum in Ommen. Het betreft een rapidtoernooi waarbij de bedenktijd 15 minuten p.p.p.p. bedraagt. Er worden 7 rondes gespeeld in groepen van 8 spelers. De indeling geschiedt op basis van jeugdrating. Meer informatie in onderstaande flyer.

FLYER


04-01-2016

30e Boertjes Schaaktoernooi

    

Op zaterdag 6 februari a.s. vindt het bekende Boertjes Schaaktoernooi plaats in Balkbrug. Er wordt ingedeeld op basis van rating. In groepen van 4 schakers worden 3 partijen gespeeld. De nrs. 1 en 2 kunnen rekenen op een mooi loden beeldje. Je kunt je opgeven bij Douwe Boersma of per e-mail middels onderstaand inschrijfformulier.

FLYER - INSCHRIJFFORMULIER


16-10-2015

34e Ganzenmarkttoernooi

  

Ter gelegenheid van de Ganzenmarkt in Coevorden organiseert Schaakclub Het Kasteel op zaterdag 7 november het 34e Ganzenmarkttoernooi. Het betreft een rapidtoernooi waarbij de bedenktijd twintig minuten per persoon per partij bedraagt. Meer informatie in onderstaande flyer.

FLYER


03-06-2015

Gosse de Jong schaakkampioen 

Bij schaakvereniging Het Zwarte Paard draaide het afgelopen donderdag om de kampioenstitel. Na drie perioden schaken waren er nog twee titelkandidaten over. Het beste stond Gosse de Jong ervoor met 2 punten voorsprong op Klaas Winters. Klaas was de derde periode met een geweldige inhaalslag bezig en naderde met rasse schreden.

Klaas moest tegen de altijd moeilijke Adriaan Kraayeveld en Gosse moest tegen de jonge en zeer goed spelende Mark Dunnewind. Alle vier de schakers gingen vol voor de overwinning waarbij Adriaan al snel een vorkje van Klaas overzag en dus moest knokken voor remise. Beiden kwamen in tijdnood maar Klaas wist Adriaan op de knieën te krijgen. Op het andere bord ontspon zich een zeer open strijd waarbij het voor niemand duidelijk was wie er beter stond. Mark had de ruimte maar kon die niet uitbuiten en Gosse wist steeds meer tactische moeilijkheden in het spel te weven.

Uiteindelijk besloten beide spelers remise voldoende te vinden waardoor Gosse, evenals vorig jaar, clubkampioen van Het Zwarte Paard werd. Als derde eindigde op 3 punten achterstand Harry Meerlo die tegen Henk Gaasbeek niet verder kwam dan remise. Volgende week donderdag is er een afsluitend snelschaaktoernooi waarna de zomervakantie aanvangt. In september hopen de schakers weer achter de borden plaats te nemen  en nieuwe leden zijn van harte welkom, opgave bij Henk Gaasbeek 0529-454232.


05-02-2015

Intensieve schaakweek

Maandagavond 2 februari koerste het 1e schaakteam van Het Zwarte paard uit Ommen naar Holten voor een externe schaakswedstrijd in de 1e klasse van de schaakbond Overijssel. Het Zwarte Paard trad i.v.m. ziekte aan met 3 invallers. Dat het 1e team van Holten een sterk team was wisten de Ommer Schakers, maar dat men zelfs geen enkele partij kon winnen was wel heel pijnlijk. Slechts 4 remises werden er behaald waarvan 2 door de invallers, een 6/2 nederlaag was het gevolg.

Donderdag 5 februari speelde het 2e team van HZP in Ommen tegen de sterke schakers uit Vroomshoop in de 3e klasse van de SBO competitie. Al snel verloor Roel Boer op het 4e bord zijn partij waarna er een aantal remises volgden. Op bord 3 won René Brouwer met zwart terwijl Reitze Douma op bord 6 verloor. Op bord 1 was er een spannende partij tussen de sterke schaker Jan Schipper en de Ommer teamcaptain Henk Gaasbeek. Ondanks  een moeizame opening kwam Henk, voor Jan zeer onverwachts, een stuk voor. Halverwege de partij werd de voorsprong nog uitgebreid naar een hele toren voorsprong. Na een spannende afwikkeling in het middenspel kwam er voor Henk een gewonnen eindspel op het bord met een toren meer, waarna Jan opgaf. Ondertussen speelde Adriaan Kraayeveld op het vijfde bord onverstoorbaar door en wist een pionnetje te winnen. Ondanks tijdnood speelde hij het klaar om te komen tot een promoverende pion waarna zijn tegenstander na ruim 3 uur spelen opgaf. De nederlaag in Vroomshoop was goedgemaakt, het 2e team won met 4,5 - 3,5. Ondertussen speelde Gosse de Jong in de interne competitie Henk-Jan Bezemer van de tafel. Hetzelfde deed Klaas Winters, in een mooi eindspel, met Jan Hoekstra. De kop in de 1e groep blijft zeer spannend. In de 2e groep nemen Mark Dunnewind en Adriaan Kraayeveld wat afstand van de rest. In de 3e groep waren er remises voor de jonge spelers Stef Valk, Erik van Beesten en Patrick Grootens.


22-01-2015

Enerverende schaakavond Het Zwarte Paard

In de eerste groep moest koploper Jan Dijkstra spelen tegen de stille kracht Jan Hoekstra welke na bijna 3 uur spelen de sterkste bleek. Henk-Jan Bezemer verpletterde Douwe Boersma en rukte op naar de 2e plaats. Klaas Winters bleek weer onvoldoende kennis van de schaakopeningen te hebben, hij verloor al in de beginfase een stuk tegen Henk Simon die deze voorsprong gedecideerd uitspeelde. Curieus was de uitslag bij Harry Meerlo tegen René Brouwer, Meerlo sloeg in met zijn loper waarna dame ruil volgde met een aanvallende combinatie waarbij Harry een stuk pakte. Meerlo dacht daarmee een stuk gewonnen te hebben, precies hetzelfde dacht René Brouwer ook die aansluitend direct opgaf. Analyse volgde waarbij beiden zeer verbaasd constateerden dat René helemaal geen stuk achterstond maar slechts 1 pion. Met een eindspel met 2 ongelijke lopers op het bord was de partij ongetwijfeld in Remise geëindigd, ware het niet dat René opgegeven had. Door deze overwinning nam Harry Meerlo de koppositie over van Jan Dijkstra. In de tweede groep nam Mark Dunnewind de leiding in handen door te winnen van Gerrit Ekkelkamp, gevolgd door Reitze Douma die won van Adriaan Kraayeveld.


15-01-2015

29e Boertjes schaaktoernooi

    

Op zaterdag 7 februari a.s. vindt het bekende Boertjes schaaktoernooi plaats in Balkbrug. Er wordt ingedeeld op basis van rating. In groepen van 4 schakers worden 3 partijen gespeeld. De nrs. 1 en 2 kunnen rekenen op een mooi loden beeldje. Je kunt je opgeven bij Douwe Boersma of per e-mail middels onderstaand inschrijfformulier.

FLYER - INSCHRIJFFORMULIER


08-01-2015

Spectaculair begin 1e schaakavond 2015

       
                           Nieuwe koploper Het Zwarte Paard                                                                                          

Donderdagavond 8 januari  was de 1e schaakavond in 2015 voor Het Zwarte Paard in Ommen. Voor Henk-Jan Bezemer was het de mogelijkheid om afstand te nemen van de concurrentie en de 1e plaats vaster in handen te krijgen. Hij schaakte tegen Jan Hoekstra maar gaf in een veel betere stelling een loper weg waarna Jan de partij wist te winnen. Gosse de Jong en Harry Meerlo besloten om elkaar geen pijn te doen en maakten een (salon)remise.Wijgert Veerman moest tegen de oud-kampioen Klaas Winters, altijd een zware tegenstander voor Wijgert die ook regelmatig problemen heeft met de tijd. Wijgert bood remise aan wat door Klaas werd geweigerd, echter kort nadien overzag Klaas een mat in 3 waarmee Wijgert de partij in z’n voordeel besliste. Spectaculair was de uitkomst van Henk Gaasbeek tegen Jan Dijkstra. Henk kwam zwaar onder drukt te staan van de 2 paarden van Dijkstra en moest zijn paard ruilen tegen een pion maar met een zeer sterke aanval op de koningstelling. Jan bleef alert en bleef met zijn koning van een vergiftigde pion af. Hij bouwde zijn voorsprong gestaag uit en wist Henks koning compleet vast te zetten. Met nog slechts 5 minuten op de klok dacht Jan te kunnen promoveren maar Henk sprong als een duveltje uit het schaakdoosje en gaf schaak met de toren, alleen ruilen van de toren was een mogelijkheid waarna Henk pat kwam te staan, een spectaculaire remise. Ondanks dit puntverlies nam Jan Dijkstra wel de leiding over in deze spannende competitie.


19-11-2014

16e Jan Krul Caravans Snelschaaktoernooi

Op zaterdag 10 januari a.s. vindt het 16e Jan Krul Caravans Snelschaaktoernooi plaats in Hengelo. Er worden negen ronden gespeeld volgens het Zwitsers systeem. De bedenktijd is zeven minuten per persoon per partij. Meer informatie in onderstaande flyer.

FLYER

AANMELDINGSFORMULIER


02-11-2014

Cursus schaaktrainer 2

De KNSB biedt dit jaar de cursus Schaaktrainer 2 aan in Enschede. Vanaf woensdag 3 december wordt onder begeleiding van docent Erik Mijnheer in zeven avonden de noodzakelijke didactische vaardigheden bijgebracht. Met behulp van het geboden raamwerk wordt de cursist opgeleid in het lesgeven van de Stappen 1, 2 en 3 van de Stappenmethode. Voor meer informatie en aanmelden: zie www.schaakbond.nl/opleidingen/kalender/schaaktrainer.


08-10-2014

SBO-Kampioenschap Veteranen 2014-2015


Vanaf donderdagmiddag 6 november a.s. wordt in Borne, voor schakers die de leeftijd van 50 jaar hebben bereikt, het SBO-Kampioenschap Veteranen 2014-2015 gehouden. In 7 ronden wordt gestreden om het SBO-veteranen-schaakkampioenschap. Het speeltempo is 1.30 uur p.p.p.p., plus 30 seconden per zet. Meer informatie in onderstaande flyer.

FLYER


26-09-2014

Raalte Snelschaaktoernooi


Op zaterdag 4 oktober a.s. vindt het Raalte Snelschaaktoernooi plaats in Raalte. Er worden elf ronden gespeeld volgens het Zwitsers systeem. De bedenktijd is tien minuten per persoon per partij. Meer informatie in onderstaande flyer.

FLYER


03-09-2014

Opening schaakseizoen 2014-2015

Donderdagavond 4 september a.s. start het nieuwe schaakseizoen bij Het Zwarte Paard te Ommen in het Hervormd Centrum te Ommen. Vanaf 19.00 is er de gebruikelijke startvergadering waarna direct geloot wordt voor de interne competitie die om 20.00 uur begint.

Het Zwarte Paard nodigt ook nieuwe leden, belangstellenden uit om kennis te komen maken met het schaakspel, zowel gevorderden als beginners zijn van harte welkom. Bent u geïnteresseerd neem dan contact op met Henk Gaasbeek, tel. 0529-454292.

HZP speelt wekelijks een interne competitie op donderdagavond vanaf 20.00 uur in het Hervormd Centrum te Ommen. Ook doet HZP mee aan de regionale externe competitie met 2 teams. Er wordt gespeeld in 3 groepen van gelijke sterkte zodat iedere schaker op zijn niveau goed kan presteren.

Eventuele nieuwe jeugdleden (beginners en/of gevorderden) zijn van harte welkom vanaf 11 september om 18.15 uur. Zij krijgen les volgens de officiële stappenmethode van de KNSB, graag vooraf even opgeven bij Henk Gaasbeek 0529-454292 of Michel Punter 0529-450071.


03-09-2014

Eindstand zomercompetitie


1 2 3 4 5 6 totaal
  T U T U T U T U T U T U  
1 Reitze Douma HZP  2 2
     1 1
 2 1 2
 1 12
2 Bas Prins 0
 0 HZP     1
1  0  2  1  2 7
3 Henk Gaasbeek
        HZP             0
4 René Brouwer
 1  1 1 1
    HZP  1  2  1 2
10
5 Douwe Boersma
1 0
 0  2     0
 1 HZP  0  2 6
6 Roel Boer
1
 0  0 1
     0 1
0
2
HZP 5

Reitze Douma is Zomerkampioen 2014 geworden met 12 punten.

René Brouwer is 2e en Bas Prins 3e.


03-09-2014

KSNB trainingen voor volwassenen

De KNSB organiseert vanaf oktober 2014 voor de vijfde keer een cyclus van vijf schaaktrainingen voor volwassenen op internet. Het thema van deze cyclus is: Pionoffers en breekzetten. De cursisten maken kennis met vijf veel voorkomende pionzetten, waaronder offers, alle een standaard strijdmiddel. Structuur, ruimte, ontwikkeling, (on) veilige koningsstelling zijn factoren die daarbij zijdelings belicht zullen worden.

De trainingen staan open voor schakers van bijna alle niveaus van licht gevorderd tot sterke competitieschaker. De groepen worden naar ratingniveau ingedeeld van 1400 tot ca. 2200. Voor schakers zonder rating of lager dan 1400 zullen de trainingen op maat worden afgestemd met onderwerpen op Stap 3 niveau.

De kosten voor een cyclus van vijf trainingen van anderhalf uur bedragen € 60 inclusief een KNSB jaarlidmaatschap Internetschaak met toegang tot Playchess. De trainingen vinden plaats op maandag, woensdagavonden en zondagmiddagen (om de week) in de maanden oktober, november en december 2014.

Aanmelden kan tot en met 14 september 2014 via het aanmeldformulier op de website, start eerste lessen vanaf 5 oktober.
Zie voor verdere details de websitepagina: www.schaakbond.nl/internetschaak/internettraining-volwassenen


08-05-2014

Zomercompetitie

Voor wie ook in de zomermaanden van een leuk avondje schaken houdt, kan ook dit jaar weer meedoen aan de zomercompetitie. De deelnemers kunnen onderling afspreken wanneer en waar de partijen worden gespeeld(weliswaar in de periode van 1 juni tot 1 september).

De zomercompetitie is niet alleen voor leden van Het Zwarte Paard, maar staat voor een ieder open. Opgave is mogelijk bij competitieleider Douwe Boersma. Voor meer informatie zie bijgaande flyer.

FLYER


 08-03-2014

Yannic Hussers grote winnaar schaaktoernooi Het Zwarte Paard

         

Afgelopen zaterdag 8 maart heeft schaakvereniging Het Zwarte paard in Ommen een groot jeugdschaaktoernooi georganiseerd.

Dit toernooi maakt deel uit van de Overijsselse GrandPrix cyclus. Ca. 50 jeugdschakers bestreden elkaar in achttallen op de zwart-witte velden. Het door OCB, Alfa, Mohocar en intertoys  gesponsorde toernooi werd om 12.30 geopend door sportwethouder en schaker Ko Scheele uit Ommen. Hij deed dit door onder grote belangstelling een snelschaakpartij te spelen tegen Yannic Husers.

Beiden hadden slechts vijf minuten op de klok. Gerdinand Nijhuis verzorgde live commentaar en vroeg de aanwezige jeugdschakers om commentaar op de posities van beide schakers te geven. Uiteindelijk werd er in hevige tijdnood voor beide schakers besloten om remise te maken en niet iemand door de klok te jagen. Daarna ging het grote jeugdtoernooi van start en moesten alle schakers zeven partijen spelen. In de topgroep werd Yannic Husers  kampioen van de jeugd in Ommen.  Alle winnaars van de groepen ontvingen een leuke beker, alle deelnemers ontvingen een leuk vaantje als aandenken.

FOTO'S