HZP Ommen

Nieuws en foto's


19-11-2014

16e Jan Krul Caravans Snelschaaktoernooi

Op zaterdag 10 januari a.s. vindt het 16e Jan Krul Caravans Snelschaaktoernooi plaats in Hengelo. Er worden negen ronden gespeeld volgens het Zwitsers systeem. De bedenktijd is zeven minuten per persoon per partij. Meer informatie in onderstaande flyer.

FLYER

AANMELDINGSFORMULIER


02-11-2014

Cursus schaaktrainer 2

De KNSB biedt dit jaar de cursus Schaaktrainer 2 aan in Enschede. Vanaf woensdag 3 december wordt onder begeleiding van docent Erik Mijnheer in zeven avonden de noodzakelijke didactische vaardigheden bijgebracht. Met behulp van het geboden raamwerk wordt de cursist opgeleid in het lesgeven van de Stappen 1, 2 en 3 van de Stappenmethode. Voor meer informatie en aanmelden: zie www.schaakbond.nl/opleidingen/kalender/schaaktrainer.


08-10-2014

SBO-Kampioenschap Veteranen 2014-2015


Vanaf donderdagmiddag 6 november a.s. wordt in Borne, voor schakers die de leeftijd van 50 jaar hebben bereikt, het SBO-Kampioenschap Veteranen 2014-2015 gehouden. In 7 ronden wordt gestreden om het SBO-veteranen-schaakkampioenschap. Het speeltempo is 1.30 uur p.p.p.p., plus 30 seconden per zet. Meer informatie in onderstaande flyer.

FLYER


26-09-2014

Raalte Snelschaaktoernooi


Op zaterdag 4 oktober a.s. vindt het Raalte Snelschaaktoernooi plaats in Raalte. Er worden elf ronden gespeeld volgens het Zwitsers systeem. De bedenktijd is tien minuten per persoon per partij. Meer informatie in onderstaande flyer.

FLYER


03-09-2014

Opening schaakseizoen 2014-2015

Donderdagavond 4 september a.s. start het nieuwe schaakseizoen bij Het Zwarte Paard te Ommen in het Hervormd Centrum te Ommen. Vanaf 19.00 is er de gebruikelijke startvergadering waarna direct geloot wordt voor de interne competitie die om 20.00 uur begint.

Het Zwarte Paard nodigt ook nieuwe leden, belangstellenden uit om kennis te komen maken met het schaakspel, zowel gevorderden als beginners zijn van harte welkom. Bent u geïnteresseerd neem dan contact op met Henk Gaasbeek, tel. 0529-454292.

HZP speelt wekelijks een interne competitie op donderdagavond vanaf 20.00 uur in het Hervormd Centrum te Ommen. Ook doet HZP mee aan de regionale externe competitie met 2 teams. Er wordt gespeeld in 3 groepen van gelijke sterkte zodat iedere schaker op zijn niveau goed kan presteren.

Eventuele nieuwe jeugdleden (beginners en/of gevorderden) zijn van harte welkom vanaf 11 september om 18.15 uur. Zij krijgen les volgens de officiële stappenmethode van de KNSB, graag vooraf even opgeven bij Henk Gaasbeek 0529-454292 of Michel Punter 0529-450071.


03-09-2014

Eindstand zomercompetitie


1 2 3 4 5 6 totaal
  T U T U T U T U T U T U  
1 Reitze Douma HZP  2 2
     1 1
 2 1 2
 1 12
2 Bas Prins 0
 0 HZP     1
1  0  2  1  2 7
3 Henk Gaasbeek
        HZP             0
4 René Brouwer
 1  1 1 1
    HZP  1  2  1 2
10
5 Douwe Boersma
1 0
 0  2     0
 1 HZP  0  2 6
6 Roel Boer
1
 0  0 1
     0 1
0
2
HZP 5

Reitze Douma is Zomerkampioen 2014 geworden met 12 punten.

René Brouwer is 2e en Bas Prins 3e.


03-09-2014

KSNB trainingen voor volwassenen

De KNSB organiseert vanaf oktober 2014 voor de vijfde keer een cyclus van vijf schaaktrainingen voor volwassenen op internet. Het thema van deze cyclus is: Pionoffers en breekzetten. De cursisten maken kennis met vijf veel voorkomende pionzetten, waaronder offers, alle een standaard strijdmiddel. Structuur, ruimte, ontwikkeling, (on) veilige koningsstelling zijn factoren die daarbij zijdelings belicht zullen worden.

De trainingen staan open voor schakers van bijna alle niveaus van licht gevorderd tot sterke competitieschaker. De groepen worden naar ratingniveau ingedeeld van 1400 tot ca. 2200. Voor schakers zonder rating of lager dan 1400 zullen de trainingen op maat worden afgestemd met onderwerpen op Stap 3 niveau.

De kosten voor een cyclus van vijf trainingen van anderhalf uur bedragen € 60 inclusief een KNSB jaarlidmaatschap Internetschaak met toegang tot Playchess. De trainingen vinden plaats op maandag, woensdagavonden en zondagmiddagen (om de week) in de maanden oktober, november en december 2014.

Aanmelden kan tot en met 14 september 2014 via het aanmeldformulier op de website, start eerste lessen vanaf 5 oktober.
Zie voor verdere details de websitepagina: www.schaakbond.nl/internetschaak/internettraining-volwassenen


08-05-2014

Zomercompetitie

Voor wie ook in de zomermaanden van een leuk avondje schaken houdt, kan ook dit jaar weer meedoen aan de zomercompetitie. De deelnemers kunnen onderling afspreken wanneer en waar de partijen worden gespeeld(weliswaar in de periode van 1 juni tot 1 september).

De zomercompetitie is niet alleen voor leden van Het Zwarte Paard, maar staat voor een ieder open. Opgave is mogelijk bij competitieleider Douwe Boersma. Voor meer informatie zie bijgaande flyer.

FLYER


27-03-2014

HZP 1 wint belangrijke degradatiewedstrijd

Een volle bak in de schaakzaal van het Hervormd Centrum

In Ommen moest het 1e team extern spelen tegen de schakers uit Nijverdal. Om degradatie te voorkomen moest er gewonnen worden. De 1e partij was snel gewonnen door een fout van een invalspeler van Nijverdal, alle andere partijen waren zwaarder en velen raakten er in tijdnood. Toen uiteindelijk de kruitdampen waren opgetrokken  bleek dat Nijverdal geen enkele partij had gewonnen, slechts 3 remises moesten de Ommer schakers toestaan. Het degradatiespook  is weer even op stal gezet. Er wacht echter nog een belangrijke wedstrijd in Winterswijk waar HZP aan remise genoeg heeft om in de 1e klasse te blijven.

HZP1  tegen Nijverdal   6 1/2 – 1 1/2, het 2e team speelde dinsdag tegen Max euwe 7 uit Enschede en verloor met 6-2.

FOTO'S


08-03-2014

Yannic Hussers grote winnaar schaaktoernooi Het Zwarte Paard

         

Afgelopen zaterdag 8 maart heeft schaakvereniging Het Zwarte paard in Ommen een groot jeugdschaaktoernooi georganiseerd.

Dit toernooi maakt deel uit van de Overijsselse GrandPrix cyclus. Ca. 50 jeugdschakers bestreden elkaar in achttallen op de zwart-witte velden. Het door OCB, Alfa, Mohocar en intertoys  gesponsorde toernooi werd om 12.30 geopend door sportwethouder en schaker Ko Scheele uit Ommen. Hij deed dit door onder grote belangstelling een snelschaakpartij te spelen tegen Yannic Husers.

Beiden hadden slechts vijf minuten op de klok. Gerdinand Nijhuis verzorgde live commentaar en vroeg de aanwezige jeugdschakers om commentaar op de posities van beide schakers te geven. Uiteindelijk werd er in hevige tijdnood voor beide schakers besloten om remise te maken en niet iemand door de klok te jagen. Daarna ging het grote jeugdtoernooi van start en moesten alle schakers zeven partijen spelen. In de topgroep werd Yannic Husers  kampioen van de jeugd in Ommen.  Alle winnaars van de groepen ontvingen een leuke beker, alle deelnemers ontvingen een leuk vaantje als aandenken.

FOTO'S


06-03-2014

Zwarte Paard 2 speelt gelijk tegen Borne 2

        

Op bord 1 kwam de verrassing, Wijgert Veerman speelde tegen topper John Leerentvelt. Ondanks Johns reputatie wist Wijgert een goede stelling op te bouwen waarna Leerentvelt remise aanbood. Op bord 2 kwam Henk Gaasbeek beter te staan maar durfde niet door te drukken en bood remise aan, wat aangenomen werd. Bord 6 was snel beslist door Roel Boer met een klinkende overwinning, evenals Jan Menderink op bord 5. Hier bleek dat de oude vos de fijne kneepjes van het pionneneindspel nog goed beheerst en door de oppositie wist hij te promoveren.

Ondertussen kreeg Gerrit Hemstede een pionneneindspel op het bord met 1 paard meer. Hoewel moeizaam wist hij z’n pion aan de overkant te krijgen en promoveerde, waarna de tegenstander opgaf. Reitze Douma leek in het begin direct te verliezen door een verkeerde opening maar kwam alsnog remise te staan. Een gedwongen loper afruil maakte dat hij de controle verloor en de tegenstander de winst kon pakken.

Michel Punter kwam samen met zijn tegenstander in tijdnood, Michel bood  remise aan maar z’n tegenstander nam dit niet aan omdat daarmee de externe partij voor Borne verloren zou zijn. Ondanks de tijdnood schaakte Michel uitstekend en wist langzaam beter spel te krijgen. Met slechts 5 minuten op beide klokken gaf Michel 2 x achtereen schaak en alle omstanders zagen hoe na een 3e schaak alles voor Borne verloren zou gaan, echter  Michel gaf geen schaak maar nam een toren die door de koning teruggenomen werd met aansluitend een ondekbaar mat tot gevolg, Michel verloor.

HZP 2 – Borne 2  4-4 


27-02-2014

 Jan Menderink ontvangt gouden KNSB-speld

                          
                                                                                                                         
Ilona speldt Jan erespeld op                                                  Jan(met speld) met vrouw, dochter en wethouder Ilona Lagas

Schaker Jan Menderink heeft tijdens de reguliere schaakavond van schaakvereniging Het Zwarte Paard in Ommen een gouden bondsspeld van de Schaakbond ontvangen. De speld werd hem opgespeld door wethouder Ilona lagas uit Ommen. Jan Menderink was zeer verbaasd toen tijdens de voorbereiding van de schaakavond zijn vrouw, dochter en de wethouder  de schaakzaal binnen kwamen. Hij was totaal onvoorbereid op hetgeen gebeuren ging. Jan Menderink was dan wel gepromoveerd van de 2e naar de 1e schaakgroep maar daarvoor kwam Ilona Lagas niet. Nee zij kwam de gouden speld uitreiken voor meer dan 50 jaren lid van de Koninklijke Nederlanse Schaakbond, eerst als schaker van schaakvereniging Hardenberg waarvoor Menderink ook jaren het OBO schaaktoernooi organiseerde, en sinds dit jaar voor Het Zwarte paard te Ommen. Behalve in de interne competitie speelt Jan Menderink ook in het 2e team van HZP in de externe competitie van de SBO mee. Ondanks zijn hoge leeftijd is hij nog steeds een goede schaker. In haar toespraak refereerde Ilona Lagas over de kwaliteiten van Jan Menderink en prees hem om zijn medewerking ook voorheen als invaller bij HZP. Behalve de speld voor Jan Menderink was er ook een bloemetje voor Jan z’n vrouw Annie.


22-02-2014

Verwerking uitslagen

De uitslagen van periode

2 zijn verwerkt in het programma Systeem Keizer. De hieruit berekende interne rating staat onder de tabel met de officiële rating van de KNSB, in het tabblad Rating.


26-01-2014

Cursus schaaktrainer 1


De KNSB biedt ook dit jaar de cursus Schaaktrainer 1 aan in Hardenberg. Vanaf woensdag 19 februari wordt onder begeleiding van de ervaren docent Erik Mijnheer in vijf avonden de noodzakelijke didactische vaardigheden bijgebracht. Met behulp van het geboden raamwerk wordt de cursist in staat gesteld de beginselen van het schaakspel verantwoord over te brengen. Meer informatie in onderstaande flyer. (Voor leden geldt dat de vereniging in principe bereid is de eigen bijdrage voor haar rekening te nemen)

FLYER


13-01-2014

Schaakcursus 

In het kader van Ommenkids, een initiatief waar jongeren kunnen kennismaken met een sport- en/of cultuuractiviteit, biedt Het Zwarte Paard vanaf 6 februari (iedere donderdag) 6 weken lang gratis leren schaken aan.

Leerlingen vanaf groep 5/6 zijn van harte welkom in het Hervormd Centrum donderdagavond van 18.15 tot 19.15 uur. (ook eventuele senioren kunnen aanschuiven bij deze lessen)

 Ze krijgen de beginselen van het schaakspel gedoceerd volgens het Stappenplan, de beste leermethode van het schaakspel.

Graag vooraf opgeven in verband met lesmateriaal en het samenstellen van groepen, bij Henk Gaasbeek via 0529-454232.


09-01-2014

28e Boertjes Schaaktoernooi

    

Op zaterdag 1 februari a.s. vindt het bekende Boertjes Schaaktoernooi plaats in Balkbrug. Er wordt ingedeeld op basis van rating. In groepen van 4 schakers worden 3 partijen gespeeld. De nrs. 1 en 2 kunnen rekenen op een mooi loden beeldje (gemaakt door Henk Veenstra). Je kunt je opgeven bij Douwe Boersma of per e-mail middels onderstaand inschrijfformulier.

FLYER - INSCHRIJFFORMULIER


09-01-2014

Verslag 1e schaakavond 2014

Het nieuwe jaar begon voor HZP met de 1e schaakavond op 2 januari ’14. In de eerste groep bleek dat iedereen van iedereen kan verliezen. Zo had Gosse de Jong geluk dat Louis Kasteel zijn partij niet durfde uit te spelen, Louis stond veel beter maar nam genoegen met remise. Henk-Jan Bezemer maakte er tegen Jan Menderink een korte schaakavond van, hij was als eerste klaar en won. Jan Hoekstra had het nieuwe jaar nog in zijn hoofd en kwam na een telefoontje van Jan Dijkstra alsnog opzetten en moest beginnen met een ruime tijdachterstand op zijn klok, toch wist hij Jan Dijkstra remise te houden. Wijgert kwam zoals zo vaak weer in de tijdproblemen, kreeg van René een remisebod (dan staat René meestal niet goed) en sloeg dat af. In tijdnood (ca. 3 minuten op de klok) hield Wijgert het hoofd koel en zette René met een pion schaakmat. Dat Klaas Winters zijn openingsrepertoire niet echt goed beheerst werd hem tegen Henk Gaasbeek fataal. Hij verloor de kwaliteit (toren tegen paard ) en hij verloor een pion in de opening. Henk bleef geconcentreerd doorspelen en bleef voorzichtig zijn stelling verbeteren, Klaas verdedigde zich strak en dacht zelfs nog aan remise, maar Henk zag betere kansen. Toen Klaas in de 62e zet weer een klein foutje maakte vergrootte Henk z’n voorsprong door nog een pion te pakken. Promotie was bijna onvermijdelijk maar de volgende foute zet van Klaas toverde een mat in 2 op het bord. In de tweede groep was de partij tussen Erik (met K) en Willem Havinga zeker de moeite waard. Erik dreigde met een offer een dodelijk aanval te lanceren op de verdediging van Willem, die echter de enige verdediging wist te vinden. Na een grote afruil beslisten beiden tot remise.


04-12-2013

Verslag HZP 1 & 2 extern

HZP 1

Maandagavond 2 december heeft het 1e team van HZP gespeeld tegen Raalte 1 in Raalte. Met 2 invallers, Henk en Roel, trok Jan Dijkstra op pad. Henk speelde op bord 3 en Roel op 8. Redelijk vroeg in de avond kwam Roel remise overeen met zijn tegenstander. Ook redelijk snel gevolgd door een overwinning van Jan Dijkstra. De partij van René kenmerkte zich door de verstarrende wijze waarop René vast stond, hij kon nagenoeg geen zet bedenken om uit de omklemming te komen. Hoewel hij lang volhield moest hij uiteindelijk de vlag strijken en verloor z’n partij. Mark peuterde voor wat hij waard was, maar moest ook zijn meerdere erkennen. Gosse wist met fraai positiespel de bovenliggende partij te worden en wees zijn tegenstander gedecideerd terug. Op bord 4 wist Henk-Jan remise overeen te komen. Ondertussen kreeg de tegenstander van Henk een pion te pakken en wist deze voorsprong, ondanks tijdnood, gestaag uit te breiden. Een remise bod werd geweigerd en met nog slechts 1 minuut en 37 seconden op z’n klok kreeg hij een niet te stoppen vrijpion, waarna Henk opgaf. Klaas partij verzandde door een weigerachtige klok in een remisepartij.

Raalte 1 – HZP 1   4 ½ -  3 ½

 

HZP 2

Dinsdag was de beurt aan HZP 2 uit tegen Max Euwe 8. Ook hier twee invallers te weten Roel(opnieuw) en Willem Havinga. Deze avond begon zeer onrustig omdat er niets klaar stond en er zelfs 3 teams extern voor Max Euwe uitkwamen. Het rumoer was nog maar kort verstomd, toen Roel tegen een klassiek geval van uitschakelen verdediger opliep. Hij sloeg met zijn toren een stuk op A4 waarna de dame zijn andere toren op de achterlijn verschalkte, met het paard gepend mat. Willem kwam zeer onmogelijk te staan en zijn tegenstander kon minimaal 1 paard maar mogelijk nog veel meer winnen. We gaven niets voor zijn kansen, toen echter de rook was opgetrokken had Willem alles nog, stond veel beter en had alle kans om te winnen. Dit deed hij niet, hij nam genoegen met remise. Ondertussen behaalde Piet ook een mooie remise met een kwaliteit minder (loper tegen toren) en met dreiging tot doorbreken van 1 of 2 pionnen. Beiden waren tevreden met remise waarna uitgebreid werd geanalyseerd of Piet alsnog had kunnen winnen. Menderink behaalde een mooie en degelijke overwinning. Henk sloeg een remise bod af (hij verloor 4 weken geleden van  dezelfde tegenstander) en peuterde door met (toen nog) 5 pionnen een toren en een dame. Michel werd weer remisekoning zoals verwacht. Wijgert kwam eerst vast te staan, daarna werd hij geconfronteerd met een lange rokade gevolg door een heftige aanval op zijn koningsstelling. En natuurlijk kwam er ook de nodige tijdnood. Omdat de tegenstander verzuimde om te offeren voor ruimte, kwam Wijgert steeds beter te staan en met nog geen 2 minuten op de klok ontstond mat in 2. Henk en tegenstander hadden ondertussen toren en 1 pion verloren waarbij Henk een dreigende vrijpion leek te bezitten. Zijn tegenstander wist echter steeds dreigend af te stevenen op herhaling van zetten en/of eeuwig schaak waarna Henk berustte in remise. Ondertussen op bord 3 ontspon zich een zeer boeiend gevecht voor Reitze, loper met pion tegen toren en 2 pionnen. Van beide spelers leken de pionnen vrij te komen maar Rietze’s tegenstander maakte een fout waardoor zijn loper verloren ging. Hij kon zo promotie van Reitze niet meer tegenhouden, waarna hij opgaf.

Max Euwe 8 – HZP 2   3 – 5    


26-11-2013

Verwerking uitslagen

De uitslagen van de afgelopen periode zijn verwerkt in het programma Systeem Keizer. De hieruit berekende interne rating staat onder de tabel met de officiële rating van de KNSB, in het tabblad Rating.


13-11-2013

2e Andreas Schaar-Gedenkturnier

In het weekend van 29 november t/m 1 december vindt het tweede Andreas Schaar-Gedenkturnier plaats in Nordhorn (net over de Duitse grens bij Denekamp). Het weekendtoernooi bestaat uit 5 ronden en is voorzien van prijzengeld. Meer informatie in onderstaande flyer.

FLYER


03-10-2013

Oud leert jong

Patrick kreeg een bijzondere opening voor z’n neus die hij goed verwerkte, hij had zelfs een pion kunnen winnen. In het middenspel verloor Patrick echter de kwaliteit, een essentiële fout kostte hem z’n dame. Maar Patrick komt er wel.

Jan Menderink en Patrick Grootens


03-10-2013

Henk-Jan ziet het niet meer zitten 

Henk-Jan Bezemer kreeg een zware kluif aan Gosse de Jong. Een kluif die aan het einde van de partij te zwaar bleek, maar in het begin zag Henk-Jan het al niet helemaal zitten.

Henk-Jan Bezemer en Gosse de Jong


03-10-2013

Voetbal remise

Erik van Beesten was blij met de verandering in de planning, hij mocht nu tegen Henk Seinen. Erik wist dat er voetbal op de tv was en dat Henk graag naar PSV en AZ kijkt. Al met al reden voor Erik om op tijd remise aan te bieden, een stand die op dat moment ook rechtvaardig bleek. Henk Seinen koos voetbal voor z’n geld en Erik was gelukkig met weer een punt.

Erik van Beesten en Henk Seinen